17/8/2023
Invloed van temperatuur op het schilderen
Het zonnetje schijnt, een zacht briesje en 25 graden. Perfecte omstandigheden voor een schildersessie, toch?
Als je verf aanbrengt, verdampt het oplosmiddel (water of verdunning) uit de verf tijdens het drogen. Elk type verf heeft aangegeven hoelang het duurt voordat het droog is bij 20 graden Celsius. Maar hier komt het interessante deel: bij hogere of lagere temperaturen verandert die droogtijd aanzienlijk.
Welke temperatuur is het meest geschikt?
Over het algemeen is schilderen mogelijk bij temperaturen tussen 5 en 25 graden Celsius. Lagere temperaturen vertragen het verdampingsproces van het oplosmiddel, terwijl hogere temperaturen juist het tegenovergestelde doen.
Let ook op de temperatuur van de ondergrond.
Hier komt de twist: niet alleen de luchttemperatuur telt, maar ook de temperatuur van de ondergrond. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends begint met schilderen na een koude nacht, kan condensvorming optreden als de luchttemperatuur plotseling hoger is dan die van de ondergrond. Dit kan de hechting en doordroging van de verf belemmeren.
Aan de andere kant, als je begint op een warme ondergrond die de hele dag door de zon is verwarmd, kan de verf te snel drogen en ongewenste kwaststrepen achterlaten. Donkere kleuren kunnen zelfs gaan bubbelen door het hitte-effect.
Het perfecte schildermoment
Voor de beste resultaten bij buitenschilderwerk, kies je de periode van eind maart tot medio september. En onthoud, begin niet te vroeg in de ochtend en ga niet te lang door in de avond om condensvorming en verfmattering te voorkomen.
Dus, terwijl het weer perfect lijkt, denk aan deze tips voordat je aan je schilderavontuur begint!
Deel dit bericht.